Bel fıtığının ilk ve orta safhalarında alınan tedbirler; istirahatler, ilaç ve fizik tedavi süreçleri işe yaramamış; bel fıtığı son safhaya gelmiş ve kişi günlük hayatını sürdüremez durumdaysa tek çözüm yolu bel fıtığı ameliyatıdır. Bel fıtığı ameliyatları hastalık seviyesi ve diskin hasar oranına bağlı olarak farklı yöntemlerde yapılmaktadır. Açık ve kapalı ameliyat yapılabilir ancak bunun kararı cerraha aittir.
Bel fıtığı ameliyatıyla fıtık dokusu çıkarılır, temizlenir ve baskı yaptığı sinir dokusu rahatlatılır. Gelişen teknoloji ile birlikte ameliyatların başarı oranı oldukça yüksektir. Hasta günlük hayatına eskiye oranla çok daha hızlı dönebilir ve hayat kalitesi yükselir.
Bel fıtığı ameliyatı olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir çok unsur vardır. Doktorlar genel olarak bunu yaşam standardını değiştirmek olduğunun altını çizerler. Bel Fıtığı ameliyatı sonrası hastaların eski yaşantılarında yaptıkları yanlışları tekrar etmemeleri en genel söylemdir.
Fıtığın tekrarlamaması, yeni bölgelerde fıtık oluşmaması ve kişinin sağlıklı olması için uyması gereken bazı kurallar vardır. Bel fıtığı ameliyatından yaklaşık 1 hafta sonra hasta, günlük hayatına dönmeye başlar. Ancak çalışmaya başlaması için yaklaşık bir ay geçmesi gerekir. Kişi ağır aktivite gerektiren bir iş yapıyorsa dinlenme süreci 45 güne uzayabilir.
Bel fıtığı ameliyatlarının başarı yüzdeleri oldukça yüksektir. Gelişen teknoloji sayesinde kapalı ameliyatların yapılmaya başlanmasıyla ameliyat sonrası ağrılarda çok büyük bir azalma vardır. Ameliyattan sonraki ağrılar erken dönem ve geç dönem ağrıları olmak üzere genel anlamda ikiye ayrılır.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası erken dönem ağrıları:. Ameliyatı yapan cerrahın hassas çalışıp çalışmamasına ve uygulanan ameliyat tekniğine bağlı olarak görülen ağrılardır. Eğer cerrah hassas çalışmışsa ya da laparoskopik yöntem kullanılmışsa bel ve bacak bölgelerinde erken dönem ağrıları 3- 4 gün kadar devam edebilir. Hasta ameliyattan sonra düşük dozda ağrı kesiciler kullanarak bu ağrıların önüne geçebilmektedir.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası geç dönem ağrıları: Ameliyat sonrası ağrı 1 haftadan fazla sürüyorsa hastanın doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Ameliyat sırasında sinir dokularının zarar görmesiyle oluşan kronik ağrıları; başarısız bel sendromu olarak da tanımlanabilmektedir. Ameliyat bölgesinde bir çok sinir bulunur ve bel fıtığı ameliyatı sırasında sinir dokularına baskı olursa kronik ağrılar başlayabilir.
Sinir sıkışmasına bağlı kronik ağrılarda hasta his azalması, his kaybı ve aşırı hassasiyet şikayetleri ile doktora gider. Bu tip ağrılar kısa sürelidir, gelir geçer fakat bitmez ve oldukça kuvvetlidir. Eğer kronik ağrının sebebi sinir sıkışması değil, ameliyat sırasında yapılan yamaya bağlı ise, bu ağrılar süreklidir ancak sinir sıkışmasındaki kadar kuvvetli değildir. Kronik ağrıların oluşamaması adına kapalı cerrahi yöntemin uygulanması, kullanılan yamanın cinsi ve bölgeye nasıl yerleştirildiği önem taşır.
Bel fıtığı ileri safhalarda iktidarsızlık yaptığı için cinsel yaşamı kötü yönde etkiler. Ancak ameliyattan sonra eğer iktidarsızlığın tek sebebi fıtık ise, bu sorun ortadan kalkmış olur.
Bel Fıtığı ameliyatı sonrası cinsel hayatın ne zaman başlaması gerektiği ile ilgili genel geçer bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak genel kanı ilk bir hafta cinsel aktivitelerden uzak kalınması gerektiği yönündedir.
Bu zaman dilimi bel fıtığı operasyonunun ağırlığına göre de şekillenir. Eğer çok ağır bir operasyon geçtiyse ve ameliyat bölgelerinde hasarlar oluştuysa 4 haftalık bir bekleme yerinde olacaktır. Ameliyattan sonra yorucu cinsel aktiviteler çok tercih edilmemelidir.
Bel fıtığı nedir, bel fıtığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında yazılmış makalemiz de ilginizi çekebilir.