Mide Küçültme Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır, Kimler İçin Uygundur?

Kiloları ile başı dertte olan insanların en çok başvurduğu yöntemlerden bir tanesi mide küçültme ameliyatlarıdır.

Çağımızın önemli hastalıklarından bir tanesi olan obezite insanlık için çok büyük bir sorun haline dönüşmüştür. Doğal yollardan zayıflamayan insanlar çareyi ameliyatlarda aramaktadırlar.

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Mide küçültme ameliyatı, diğer adı Gastrik Bypass olan bu ameliyat çeşidi vücuda daha az gıda alımı sağladığı ve gıdaların emilimini en aza indirgediği için kilo verme açıdından oldukça yardımcı olmaktadır.

Balon, tüp ve kelepçe gibi materyaller ile gerçekleştirilen mide küçültme ameliyatları obez olan hastanın sağlıklı hızlı zayıflama yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu ameliyatlardan sonra bir müddet boyunca hasta sıvı ve püre gıdalar ile beslenmek zorundadır.

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide küçültme ameliyatlarının uygulanma şekli ameliyatın türüne göre değişmektedir. Mide balonu, kelepçe ve tüp yöntemleri mide küçültme ameliyatlarında uygulanmaktadır.

Mide Balonu Yöntemi

Özellikle ameliyat riski taşıyan kişilerde, ameliyattan korkan kişilerde ve hızlı kilo vermeyi gerektirici durumlarda kullanılan bir yöntem olan mide balonu yöntemi hastanın kısa bir süre içerisinde sağlıklı bir biçimde kilo vermesine yardımcı olmaktadır.

Mide balonu yöntemi diğer yöntemlerde olduğu gibi gıda tüketimini azaltmak ve hastaya sağlıklı yeme alışkanlığı kazandırmak amacıyla uygulanan bir yöntemdir.

Bu yöntemin uygulanması ise şöyledir: endoskopi aletiyle ağızdan mideye doğru içi boş bir balon yerleştirilir ve ardından bu balon çok kolay bir şekilde şişirilir ve o dakikadan sonra hasta midesinde dolgunluk hisseder ve oluşan tokluk hissi sayesinde hasta çok kolay bir şekilde zayıflayabilmektedir.

Ameliyatsız ve basit bir yöntem olan mide balonu yaklaşık olarak 6 ay içerisinde hastanın midesinden çıkarılması gerekmektedir.

Mideye yerleştirilen balon ucuna yerleştirilen bir tüp yardımı ile 900 cc civarında şişirilmektedir. Hiç bir şekilde bir zararı olmayan bu balonun içerisindeki sıvı tamamen tıbbi malzemelerden oluşmaktadır. Mide balonu yönteminin çok ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Hasta 3 ila 7 gün arasında doktor gözetiminde olur ve mideye yabancı bir cismin girmesinden dolayı bazı hastalarda ufak çaplı ağrılar görülebilmektedir. Bu ağrılar doktorun reçeteli olarak verdiği ilaçlar sayesinde çok kolay bir şekilde atlatılabilmektedir.

Kısaca, mide balonu yöntemi hastanın doktoru ile koordineli bir şekilde bu tedavi sürecini geçirmesi halinde oldukça faydalı bir yöntem olmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı

Mide elastik bir yapıya sahip olduğu için genişleyip daralabilmektedir. Tüp mide ameliyatında midenin bu özelliğinden yararlanılarak mide ince uzun bir şekilde muz görünümüne benzetilerek yapılır.

Mide bu daralan yapısı sayesinde doygunluk hissine kavuşacak ve hasta bu sayede az gıda tüketip zayıflama imkânına erişebilecektir.

Mide balonu yöntemine göre daha uzun süren tüp mide ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat civarı sürmektedir.

Yan etkisinin az olması nedeniyle hastalar ve uzmanlar tarafından tercih edilen bir yöntem olan tüp mide ameliyatı yöntemi kilo vermede oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Hasta tüp mide ameliyatı sonrası edindiği sağlıklı beslenme alışkanlığını terk ederse çok kolay bir şekilde tekrardan kilo alabilmektedir.

Mide Kelepçesi

Halk arasında Mide Kelepçesi olarak adlandırılan bu yöntem tıp dünyasında Silikon Gastrikband olarak isimlendirilmektedir. Yemek borusu ile midenin yaklaşık 3-4cm aşağısından yapıştırılan bu özel bandlar kemer misali vücuda sarılmaktadır.

Herhangi bir alerjik etkisi olmayan silikon bantlar hiçbir şekilde organlara kesik ve zedeleme vermez. Üstte kalan küçük yemek poşusu sayesinde obez hemen doyma hissi ile çok az gıda tüketimi gerçekleştirmiş olur.

Diğer obezite cerrahi yöntemleri arasında daha ağır bir yöntem olan mide kelepçesi yöntemi mide balonu ve tüp mide ameliyatlarından sonuç alamayan bireylere uygulanmaktadır.

Hastanın hedefleri doğrultusunda oldukça başarılı sonuçlar vermesi garanti olan mide kelepçesi yöntemi hastanın %85-90’lara varan oranlarda zayıflamasına olanak tanımaktadır.

Hastalar bu 3 yöntemde de çok kısa bir sürede günlük yaşamlarına kolay bir şekilde devam edebilmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Mide küçültme ameliyatları yapılan diyet ve egzersizlere rağmen zayıflama açısından hiçbir sonuç alamamış 18-65 yaş arasındaki hastalar için uygundur. Ayrıca, mide küçültme ameliyatları en az 5 yıldır obezite hastası olan bireylere uygulanmaktadır. Vücut kitle indeksi 30 ila 40 arasında olan bireyler için de bu ameliyatlar uygun olmaktadır.

Alkol ve ilaç bağımlısı olmayan, şeker bağımlılığı bulunmayan ve obezite sorunu hormonal olmayan bireylerde mide küçültme ameliyatlarının uygulanması gerekmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatı

Mide küçültme ameliyatı fiyatları ameliyatın yapıldığı hastane, operasyonu yapan doktor, ameliyatın türü ve hastalık derecesine göre farklılık gösterebilmektedir.

Ülkemizde mide küçültme ameliyatı yapan hastane sayısı bir hayli fazladır. Safa Hastanesi olarak deneyimli ve uzman kadromuz ile mide küçültme ameliyatları alanlarında oldukça başarılı sonuçlara ulaşabilmekteyiz.

Sağlıcakla Kalın…

Obezite ve Beslenme ile Alakalı Diğer Yazılarımız:

Obezite Tedavisi

Obezite Cerrahisi Nedir?

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır, Kimler İçin Uygundur?