Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme


Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme programlarına dikkat edilmesi hastaların iyileşme sürecinin hızlandırılması, yeni hayat tarzlarına adapte olmaları ve kilo vermeye başlamaları için oldukça önemlidir. 

Tüp mide ameliyatı sonrası hastalar alışkın oldukları beslenme düzenlerine devam edemezler. Midelerinin boyutundaki azalma az miktarda yemek yemelerini gerektirir. Yedikleri besinlerin miktarı kadar önemli olan diğer bir unsur da tükettikleri besinlerden aldıkları kalorilerdir. 

Mide ameliyatları sonrasında hastaların takip etmeleri gereken beslenme programları uzmanlar tarafından dikkatle hazırlanır ve her bir beslenme programı hastanın sağlık durumu, vermesi gereken kilo miktarı hesaba katılarak hasta için özel olarak oluşturulur. 

Ameliyattan sonra midenin hızla iyileşmesi için ilk bir aylık süreçte hasta sadece sıvı, çorba ve pürelerle beslenmelidir. İlk bir aydan sonra katı gıdalara geçiş yapabilir ancak bu geçiş belli kurallar dahilinde olmalıdır. 

Tüp mide ameliyatı sonrası takip edilecek beslenme programlarını 5 ayrı kategoride sınıflandırabiliriz; 

  1. Ameliyatın ertesi günü
  2. Ameliyattan sonraki ilk bir hafta (açık sıvı diyeti dönemi)
  3. Ameliyattan sonra 2. Hafta (çorba dönemi)
  4. Ameliyattan sonra 3. Hafta (püre dönemi)
  5. Ameliyattan sonra 4. Hafta (püre ve yumuşak gıdalar dönemi)
  6. Ameliyattan sonra 5. Hafta ve sonraki dönemler (normal gıdalar dönemi) 

Bu süreçlerden de anlaşılacağı gibi tüp mide ameliyatı olan kişiler beslenmelerini baştan sona değiştirirler. Tıpkı yeni doğmuş bir bebek gibi, sıvı beslenme ile başlayıp mideleri hazır olduktan sonra normal gıdalara geçiş yapabilirler. 

 

Tüp Mide Ameliyatın Ertesi Günü 

Tüp mide ameliyatından çıktıktan sonraki süreçte hastaların bir süre hastanede kalmaları ve henüz ameliyatın etkileri hissedilirken beslenmelerinin kontrol altında tutulması gerekmektedir. 

Ameliyatın ertesi günü; yapılan ameliyata göre hastanın sağlık durumu gözetim altında tutulur, besin aldıktan sonra midesinde sızıntı olup olmadığı kontrol edilir. Bu süreçte beslenme damar yoluyla olacaktır. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası 1. Hafta 

Berrak sıvıların tüketilmesi üzerine tasarlanan bir beslenme programı uygulanmaya başlanır. Hastanın sindiriminin mümkün olduğunca kolaylaşması için su, soya sütü, protein tozu gibi gıdalar alınabilir. Berrak sıvılar tüketilirken hastaların yudum yudum içmeleri gerekir. 

Midelerinin hava ile dolup şişmemesi ve mide bulantısı gibi yan etkiler yaşamamaları için pipet kullanılmamalıdır. Alınan sıvı gıdaların şekersiz ve asitsiz olması gerekir. Tüketilen sıvıların kalorilerine de dikkat edilmelidir. Sindirimi zor olan ve mideyi ağrıtma ihtimali olan kafeinli içeceklerden de uzak durulmalıdır. Öğünler minik porsiyonlar şeklinde tüketilmelidir. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası 2. Hafta 

Tüp mide ameliyatı sonrası ilk hafta tüketilen tüm sıvı gıdalara ek olarak artık hastalar daha koyu kıvamlı çorbaları içmeye başlayabilirler. Mideleri berrak sıvılarla, koyu kıvamlı çorbalara hazırlanmıştır. 

Kalorisi az ve baharatsız olarak hazırlanan domates, tarhana, brokoli, tavuk suyu çorbaları hastaların direncini de arttıracaktır. Ameliyattan iki hafta geçtikten sonra da protein desteği sürdürülür ve hasta vitamin kullanmaya devam etmelidir. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası 3. Hafta 

Önce berrak sıvılar, sonra kıvamlı çorbalar ve üçüncü hafta itibariyle sıra pürelere geldi… Bu hafta itibariyle; haşlanmış yumurta, süt ve sıvı tüketimine devam edilmelidir ancak bunlara ek olarak püre kıvamındaki gıdalara da başlanmalıdır. 

Midenin normal gıdalara hazır hale gelmesi için bu dönem normal gıdalara geçiş döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. Her porsiyonda 2-3 çorba kaşığı olmak üzere günde 3-4 öğün püre tüketimi yapılabilir. Dikkat edilmesi gereken husus yemeklerden hemen önce ya da hemen sonra sıvı tüketilmemesidir. 

Ameliyattan 3 hafta sonra; yumuşak süzme peynir, tuzsuz lor peyniri, şekersiz bebek mamaları, sebze ve meyve püreleri, yumurta, et ya da tavuk suyu ile kıvamı inceltilmiş patates püresi gibi besinler tüketilebilir. Protein tozu ve vitamin kullanımı ihmal edilmemelidir. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası 4. Hafta 

Hastalar tüp mide ameliyatı sonrası ilk bir ay neredeyse hiçbir öğünlerini çiğneyerek yiyemezler. Bu hafta itibariyle çiğneme fonksiyonlarını yeniden kullanmaya başlayabilirler. Yarı katı gıdalara geçişin mümkün olduğu bu hafta itibariyle hastaların sıvı tüketimlerini günde yaklaşık 2 litreye kadar çıkarmaları gerekir. 

Sıvı, çorba, püre ve yumuşak gıdaların tüketilebileceği bu dönemde ilk önce protein kaynaklarının tüketilmesi ihmal edilmemelidir. 

Tüp mide ameliyatından 4 hafta sonra yumuşak balıketleri, yumurta, meyve sebze püreleri, tavuk eti püresi gibi göreceli olarak daha koyu kıvamlı besinlere geçiş yapılabilir. Vitamin takviyesine devam edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası 5. Hafta 

Katı gıdaların tüketilmeye başladığı bu hafta, hastalar için çok önemlidir. Her seferinde tek çeşit gıda tüketilmesi ve midelerinin o gıdaya gösterdiği tepkinin anlaşılması gerekmektedir. Küçük lokmalar alınmalı, her bir lokma çok defa çiğnenmelidir.

Yeterince çiğnenmeden yutulan besinler midenin gereğinden fazla zorlanmasına, hacminin artmasına ve midede ağrı oluşmasına neden olabilir. Katı gıdalara başlandığında su ve sıvı tüketimi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Yemeklerden hemen önce ya da sonra sıvı tüketilmemelidir. 

Hastalar katı gıdaya geçtiklerinde karbonhidrat tüketmeye başlamamalıdır, protein kaynaklarına her zaman öncelik verilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Sindirimi zor, yağlı gıdalar kesinlikle tercih edilmemelidir. Hem mideyi zorlarlar hem de gereğinden fazla kalori alınmasına neden olarak kilo verme hızını sekteye uğratabilirler. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Kuralları 

  • Tüp mide ameliyatı olan hastalar bundan sonraki yaşamlarında minimum miktarda yağ, karbonhidrat ve şeker tüketmelidir. 
  • Paketli ya da hazır hiçbir gıdayı tercih etmemelidir. 
  • Sigara alkol gibi zararlı alışkanlıklarını bırakmalıdır. 
  • Sıvı tüketimlerine dikkat etmeleri gerekir. 
  • Proteinler, en büyük besin kaynakları haline gelmelidir. 
  • Gazlı, asitli, yağlı ve şekerli içecekleri hayatlarından çıkarmaları gerekir. 
  • Yemeklerden hemen önce ya da hemen sonra sıvı tüketmemelidirler. Öğünleri ve sıvı tüketimleri arasında en az 30 dakikalık zaman dilimleri olmalıdır. 
  • Doktorların ve beslenme uzmanlarının birlikte hazırladıkları beslenme programlarına ve belirlenen öğün sayılarına uyulması gerekir. 
  • Ameliyat sonrası dönemde doktorların önerdikleri vitamin ve mineral takviyelerinin kullanılması kesinlikle ihmal edilmemelidir. 
  • Öğünler küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmeli, katı gıdalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Uzun Dönemli Hedefler 

  1. Sağlıklı Beslenme 

Tüp mide ameliyatı sonrasında başlayan kilo verme sürecinde hangi besinlerin tüketildiği kadar ne kadar tüketildikleri de önemli bir belirleyicidir. Sağlıklı görünen gıdalar yanlış pişirme teknikleriyle zararlı besinlere dönüşebilirler. 

Tüketilen hiçbir gıda kızartılmamalıdır. Yemeklerde yağ yerine tavuk ya da sebze suları kullanılmalıdır. Yağsız yoğurt tüketimi ihmal edilmemeli ve protein tüketimine her zaman öncelik verilmelidir. 

  1. Protein Beslenme Programlarının Temeli Olmalıdır 

İnsan bedeninin sağlığını koruması için günlük ortalama 80 gram proteine ihtiyacı vardır. Mide küçültme ameliyatlarından sonra da bu kural değişmez. Hastalar yeterince protein tüketmezlerse kasları erimeye başlar, kasları eridikçe hastalar kendilerini yorgun ve bitkin hissederler. 

Saç dökülmesi yaşamaları, cilt problemlerinin başlaması ve enfeksiyon kapma olasılıkları artar. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi tamamlanıp hastalar egzersiz yapmaya başladıklarında da protein; ihtiyaçları olan enerjiyi kendilerine sağlar, kaslanma süreçlerine destek olur aynı zamanda yağ yakımı sürecini de hızlandırır. 

  1. Kan Şekeri Stabil Tutulmalıdır 

Karbonhidrat tüketimi kısıtlanmalı ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Karbonhidrat tüketilmesi gerekiyorsa kan şekerinde ani yükselişlere neden olmayan tahıl zengini gıdalar tüketilmelidir. 

Lifli gıdalar beslenme programına dâhil edilmeli ve uzun süre tok kalınması sağlanmalıdır. Kan şekerindeki ani dalgalanmaların önüne geçilerek atıştırma ihtiyaçları ortadan kaldırılmalıdır. 

  1. Doğru Zamanda Doğru Miktarda Su İçilmelidir 

Tüp mide ameliyatı sonrasında vücudun susuz kalmaması gerekir. Bunun için doktorların belirlediği miktarda sıvı tüketilmelidir. 

Sıvı denilince akla ilk su gelse de hastaların tek sıvı kaynağı su olmamalıdır. Fazla su içilmesi zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle; kafeinsiz, şekersiz ve gazsız içeceklere de beslenme programında yer verilmelidir. 

  1. Atıştırmalardan Uzak Durulmalıdır 

Öğünler arasında atıştırmak kilo verme sürecini baltalar. Hatta atıştırmak alışkanlık haline gelirse hastalar kilo vermekten ziyade kilo almaya başlayabilirler. 

Doktorların verdikleri beslenme programlarına harfiyen uyulduğu takdirde hastaların kan şekerleri dengede tutulur ve fiziksel olarak öğün aralarında beslenme gereği duymazlar. Atıştırma ihtiyacını çok hisseden hastaların bu isteklerinin ardında büyük bir olasılıkla psikolojik nedenler yatıyor olur; biran önce uzmanlara başvurulması gerekir.


Puan:

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Puan: 5 (6oy )